fredag, augusti 17, 2007

Färddagbok

Hej!
Nu sitter jag här, på Akranes, och ska försöka författa en text om den senaste veckans upplevelser, utan att för den sakens skull göra den alltför lång eller tråkig.

Torsdag 9/8:
Påbörjade resan i en fullpackad bil. Körde från Akureyri till Búðardalur. Därifrån tog vi oss lite norrut, runt den lilla halvön som ligger intill. När vi avslutat rutten runt upptäckte vi punktering på höger bakdäck. Så, vi fick slutligen köra tillbaka till Búðardalur där vi sov en natt. Regnet öste ner, så när vi slutligen hade campingvagnen och förtältet uppe så var vi alla blöta och kalla. Det var snabbt upp med propanvärmarna och sen i säng efter middagen.

Fredag 10/8:
Gummis svägerska kom med en ny fälg, eftersom det var den som orsakat punkteringen. Däcken sitter nämligen direkt på fälgarna, utan en gummislang emellan. Färden bar av västerut vid tretiden, och regnet hade sedan länge slutat.
Det var in och ut ur fjordar hela tiden, och vid tiotiden på kvällen nådde vi Patreksfjörður. Vägarna på Ísland (och speciellt Vestfirðir) är så (ursäkta språket) jävla dåliga!!! Isländska vägverket är en oorganiserad och inkompetent instans som får svenska Vägverkets behandling av Fuglie-N Värlinge-vägen att framstå som superb.
Nåja, det var upp med tältet och grillat på kvällen.

Lördag 11/8:
Badade på badhuset i Patró, innan vi körde vidare. Passerade Tálknafjörður, som var totalt dött, innan vi tog oss mot Ísafjörður. Fler vackra fjordar kördes igenom. Ett kort stopp vid vattenfallet Dynjandi gjordes innan vi tog oss mot slutmålet.
Campingplatsen Tungudalur (Ísafjörður) var den bästa dittills, med ett vackert vattenfall bredvid. Vi fick en fin plats nära toan och lekplatsen.

Söndag 12/8:
Vaknade i en dödshetta. Det var svinhett i hela vagnen och jag lyckades ta mig till förtältet utan att dö. Hehe. Vid tvåtiden hämtade vi Daníel Viðar, Gummis son, i Suðureyri. Hade en helrolig dag på campingplatsen, och efter middagen körde Gummi honom tillbaka.
Körde till Flateyri och Bolungarvík lite senare och upptäckte att det inte hände mycket på de ställena. I bilen fick vi in Sveriges Radio P3 och lyssande lite på "Gyllene Tider". Hehe.

Måndag 13/8:
Började dagen med fjällklättring tillsammans med Gummi. Vid middagstid hämtades Daníel, och vi körde nästan direkt till badhuset i Ísafjörður och fjantade oss i en halvtimme. Köpte glass och ett tv-spel till Daníel. Kollade mailen och banken på biblioteket, innan vi återvände till campingplatsen. Efter middagen lämnade vi av Daníel i Suðureyri och sade farväl.

Tisdag 14/8:
Jag och Gummi inledde dagen med att klättra upp på toppen av det höga fjället vid vattenfallet. Efteråt körde vi vidare, nu söderut. Det var tänkt att vi skulle campa i Hólmavík, men där blåste det som bara den och det var dessutom svinkallt, så vi körde vidare direkt till Stykkishólmur. Det var egentligen tänkt att vi skulle dit dagen därpå, men nu var i stället en halv dag före planeringen. Strax innan vi var framme fick vi åter punktering på höger bakdäck. Så, det var ut med reservdäcket igen och så fram till campingplatsen.

Onsdag 15/8:
Bestämde oss för att vara kvar i Stykkishólmur till och med torsdagen. Gummi och hans pappa körde och fick fixat ett nytt däck. Den här gången var det däcket som var sönder. Stack och badade på badhuset och tog sen en tur ner i stan.
Campingplatsen var den bästa på hela turen, med duschar, fina toaletter och både hett och kallt vatten.

Torsdag 16/8:
Packade och körde vid middagstid. Körde runt hela Snæfellsnes, passerade Ólafsvík, och fick se Snæfellsjökull på nära håll. Fick också se Arnarstepi, med berömda klippor, varav en som ser ut som en ring. Ner till Akranes kom vi vid fyratiden och vi var mycket trötta. Fick duschat och de var så snälla att ge oss lov att våldgästa deras tvättmaskin. Så, nu har vi tvättade kläder och känner oss superfräscha.
Åt supergod middag tillsammans, och sen var det ner i en säng - inomhus - för första gången på en vecka.

Idag, 17/8:
Sov som prinsar och prinsessor i ett riktigt prinsessrum. Vet inte riktigt vad som ska hända idag, men i morgon är det planerat en färd till Reykjavík. Bilder finns på Gummis pappas laptop, så de ska skickas till Sverige innan de kan publiceras. Ni får hålla ut.

Nu ska jag gå ner och vara social.
Vi hörs.

Bæjó!

Inga kommentarer: