tisdag, februari 13, 2007

e-Demokrati och tvättstugor

Det regnar ute. I och för sig så kan det kännas som att det kvittar vilket väder det är eftersom jag ändå inte ska utanför dörren förrän kvart över sex i kväll.

Idag mår jag bättre och jag tror dessutom att jag lyckats hålla mig feberfri hela dagen. Testsjöng lite igår kväll och rösten höll för att åka till kören i kväll. Vad bra, har tyvärr missat de senaste två gångerna pga tentaplugg och hälsenan.

Har varit väldigt duktig idag också. Har tvättat och läst all kurslitteratur som vi ska ha läst den här veckan + e-resurser. Ja, på tal om det. Vi ska göra grupparbete nu om e-demokrati/demokraIT i valfri svensk kommun, och med tanke på vad jag hittills läst mig till om ämnet så verkar det väldigt luddigt. Tur att David förklarade det någorlunda för mig. Vi ska dessutom skriva det som en journalistisk text med lite kurslitteratur inblandat. Demokrati är ett luddigt begrepp och borde inte få användas eftersom det, i min mening, inte existerar någon normativ demokrati. Demokrati betyder (ungefär) folkstyre och det ser ju fint ut att svenskar väljer sina representanter som sedan kontrollerar den verkställande makten... Men, nu är det så att 98% (kanske t.o.m. 100%) av alla propositioner sammanställs på tjänstemannanivå, dvs. av tjänstemän i departementen. Även om besluten i riksdagen till viss del kan ses som demokratiska eftersom beredningstvånget gör att de passerar ett utskott med folkvalda riksdagsmän/kvinnor i, så görs ofta grovjobbet av sakspecialister/tjänstemän. Hur stor makt har inte de då? Och dessutom är de inte heller folkvalda. Är det inte meningen att propositionerna ska komma direkt från regeringen? (Motioner kommer från riksdagsmännen/kvinnorna, men inte många förs i realiteten vidare till beredning.) Tänk på det.

Well, ska ta och göra i ordning lite fika nu, innan jag kollar närmare på e-demokratiuppgiften.

Vi hörs!

Bæjó!

Inga kommentarer: