torsdag, juni 30, 2005

nya skor!

köpte nya skor igår som jag, bland annat, ska bära på min kusins bröllop! kolla hit!

har jobbat idag, det gick jättebra, men jag har fått en märklig längtan efter att mörda ungar... hehehe... ;-) nej, skojade bara, men ungar som inte gör som man säger och spelar dumma ska inte få vara på badet... :þ
jag är ledig imorgon och det är gummi också. gulli kommer på besök också, så vi tre ska väl göra stan osäker eller nåt... hehehe...

nu ska jag strax sova... vi hörs!

bæjó!

tisdag, juni 28, 2005

nya bilder mm.

hej hopp! har egentligen inte så mycket att skriva, men här kommer en liten update:

jobbet: går framåt. jobbar kväll t.o.m. onsdag, ledig torsdag, jobbar fredag-måndag, ledig tisdag och jobbar sen onsdag-fredag. har två lediga helger lediga efter jag har klarat av den kommande mardrömshelgen. det är de andra som kallar 2-3 juli för mardrömshelg eftersom det är två stora fotbollscuper i stan och befolkningen ökas, hastigt och lustigt, med ca 4000 personer. det betyder: massa småbarn och annat pack inne på vårt område... hehehe... men, det fixar sig. vi är ju bäst! ;-)

solnedgång: igår var det perfekta förutsättningar för att se en enormt vacker solnedgång här. jag och gummi körde ut på bron vid midnatt (måste notera att vi var inte ensamma om att titta och ta bilder) och tog en massa bilder med min kamera. de blev hur snygga som helst och om ni klickar här, så får ni också ta del av dem. solen går ju egentligen inte ner här eftersom vi har midnattssol, men detta var något enormt vackert. solen stod i mitten av fjorden.

vädret: skiftar, men igår var det enormt varmt och skönt. idag verkar det som att vädret inte riktigt vet vad han (eller hon) vill. hm...

nu ska jag äta och sen surfa vidare. ha det så bra!

bæjó!

onsdag, juni 22, 2005

jobbar igen.

jo, jag är väl mer frisk än sjuk nu, kan man säga. tyvärr kunde jag inte jobba i helgen pga feber, hosta, snörvel mm, men jag tror iaf (om jag förstod ragneý rätt) att jag får sjukersättning... det hade varit kanonbra!

jobb: jobbade igår, har jobbat idag och ska jobba imorgon och fredag. imorgon börjar simtävlingar på jobbet och det ska hålla på hela helgen. tur att man är ledig till helgen... hehehe... men, det kommer bli två intensiva dagar framöver, hoppas jag. ibland blir jobbet enormt tråkigt när man inte har mer att göra än att sitta och snacka inne i vår lilla vrå i damernas omklädningsrum. björns mamma, ragnheiður, är alldeles för duktig... hehe... en riktig liten arbetsmyra som ser till att allt är gjort nere i tvättstugan och omklädningsrummet. :) den enda gång man får chans att få tassarna på lite arbete är när man frågar om hon vill ha kaffepaus/lunch... hehehe... ;-) men, hon är jättesnäll. det är de allihop! :) jag är mycket glad för detta jobbet, trivs kanon och får mer flyt i språket.
gummi jobbar eftermiddagar/kvällar den här veckan och jobbar helg också, så vi hinner inte ses så mycket :( men, det är sånt man får ta om man vill jobba och få pengar... hehe...

katt-update: igår var kisse ute och catfightades och kom hem blödandes lite från svansen, sen sov han som en stock hela kvällen på gummis föräldrars säng... hehehe... han är där idag igen och sussar sött just nu... saknar min egen lilla bebis, men jag vet att han har det bra och håller mamma och ann-margreth sysselsatta... ;-)

mat: äter så nyttigt som det går med tanke på att ísland inte precis är något "viktväktar-land". med detta menar jag att de inte har många lättprodukter i affärerna, det liknar mer england. men, frukten är ok och drickyoghurten jag har är både god, utan socker och fettsnål. men, i sådana här situationer gäller följande: "lev som du gör hemma (så gott det går) och ät mindre portioner av det onyttiga!" hoppas det går bra, men jag försöker hålla så gott det går. vill ju se riktigt fin ut till min kusins bröllop! :)

vädret: undrar om det är så grått och trist bara för att jag kommit hit och hört talas om att vädret nästan aldrig är dåligt här??? ;-) hehehe... men, det regnar inte i alla fall... får hoppas på solen snart.

övrigt: snart midsommar! ska köpa svindyra jordgubbar på netto (de hade visst några prissänkningar) och äta på fredag. hoppas ni får en riktigt skön midsommar med många små grodor, sill och annan god mat!

bæjó!

fredag, juni 17, 2005

sjuk... *snyft*

mmm... och jag hatar att vara sjuk... men, det är väl bara att rida ut stormen och få det ur systemet. det värsta är att jag ska jobba imorgon och på söndag. kanske kryar jag mig så att jag klarar söndag, men imorgon kan jag bara glömma tanken... :( ringde en som jag jobbar skift med, och sa att jag inte kom. har feber, hostar slem och mår bara skit... hoppas det är mycket bättre imorgon.
ska ringa björn när jag vaknar imorgon, men guðrún skulle säga till honom imorgon bitti... *censur* också... precis när jag börjat komma in i saker och ting så ska jag bli sjuk... typiskt min otur...
men, två saker har, i alla fall, varit bra med dagen. 1) jag har ätit glass, nachos och 85% av en prince polo och fått hangikjöt med potatis och sås till middag... och 2) kisse (klói) har varit inne hela dagen och hållt oss sällskap. han kom in genom vårt sovrumsfönster åtta-halv nio i morse, dyngsur om tassarna, och ville kela... sååååå mycket älskar jag inte katter att jag vill kela med en katt som har genomblöta tassar... ;-) jag tog ut honom i köket och smög sedan in i sovrummet igen när han åt... annars hade vi haft en blöt kisse i sängen... hehehe...

nu lyssnar jag på beatles. anna, gummis mamma, har the red album and the blue album... weeee

vi hörs!
bæjó!

ny tid för hemresa

yeps... jag och gummi åker hem till sverige den 5 augusti eftersom gummi (tyvärr) måste skriva omtenta i statistik den 13 augusti. trots att jag kunde blivit kvar ett par dagar till så väljer jag hellre att åka hem samtidigt och spendera ett par dagar extra hos mina nära och kära. dessutom hinner jag vara med på min kusins bröllop, den 13 augusti. :)
pratade med björn igår kväll och med gisli (überchefen) idag och båda log stort och sa att det var absolut inget problem. vad alla är snälla här och kompromissar. men, det kan, i och för sig, vara så att jag slutar helgen efter den stora "festarhelgen", verslunarmannahelgin, då de behöver allt folk... hehehe... men, i alla fall... gummi åker tåg den 6 augusti till skövde och jag stannar i skåne.

jobbet: gick bra idag! jag jobbade kväll och det var kul att lära sig något nytt. tyvärr så har jag jätteont i halsen... booooooooooooo... vill inte bli sjuk... *snyft*

imorgon: är det íslands nationaldag, 17 juni! då är alla lediga och firar... ska bli spännande att se vad som händer i stan imorgon.

nu ska jag kolla tv! ha det så bra!

bæjó!

tisdag, juni 14, 2005

köttfärs och köttfärs...

för er alla icke insatta i isländska matvaror så är jag mer, eller mindre, stolt över att presentera en sak som är detsamma som i sverige... men ändå inte... hehehe... *trumvirvel* köttfärs!
pratar man om köttfärs så åsyftas det i sverige som ett paket ur köttdisken med malen färs, utan andra tillsatser. på ísland åsyftas en konstig rulle (svenskar: tänk er hur en rulle ärtsoppa ser ut och dra ner färgskalan mot lite gråare toner) med innehåll av någon slags kött, mjöl och lite till som jag inte minns... allt är inte som man tror... hehehe... men, resultatet blev mycket gott, tro inte något annat :)
(men jag ska nog hålla mig till den svenska varianten i framtiden... den är nog nyttigare...hehe)

jobb: allt går bara bra. jobbade mitt första skift, men tiden kunde ha gått snabbare. var ute i tornet tre gånger idag och sa till en massa ungar ute vid bassängerna. alla ungar i akureyri måste hata mig snart... ;-)

schema: gisli är klar med schemat och det sitter uppe i ett av omklädningsrummen som vi i personalen har. men, gummi kom ungefär samtidigt som bjössi annonserade detta, så jag får kika på det på torsdag. men, varför inte imorgon? undrar ni säkert... jag är ledig imorgon!!! jobbar man skift så har man automatiskt en dag ledigt i veckan... wohooo... men, jag jobbar 7.30-20 på både lördag och söndag... boooooo... ser inte fram emot detta. först och främst är gummi ledig den här helgen (och jag får knappt träffa honom) och för det andra så är 12 1/2 timme liiiiiiiite väl lång tid på ett ställe där det knappt finns saker att göra... med min sedvanliga tur så regnar det på lördag och söndag och då är det knappt folk på badet... hehehe... jag är ledig fredag också, men det är typ alla andra på ísland också... det är íslands nationaldag då...

what else is new?: har simmat 20 längder idag, hann tyvärr inte mer. efter 6 längder började jag fördömma mitt tilltag och sneglade längtansfullt efter stegen... men, ack den som ger sig... :P
mina armar kändes som bly, som om jag hade en enorm träningsvärk... men efter vad? kanske efter allt det där fönsterputsandet jag gjorde i går samt allt moppande av golvet också... hehehehe....

så, nu har det blivit ett ganska långt inlägg, detta lilla som skulle handla om köttfärs... men... ha det så bra! vi hörs!

copy-pastar detta in till ett e-mail också...

bæjó!

lördag, juni 11, 2005

nya foton!

hej allesammans!
jag har lagt ut ett par nya foton i fotoalbumet, klicka här! :)

gummi och jag har varit nere en runda i stan och kollat lite i affärer. just nu ligger "galleri" och "sputnik" högt på min favoritlista, men de bästa affärerna finns i reykjavík och jag känner av shoppingnerven. hittade ett par fina stövlar häromdagen för dryga 950 sek... jättefina, tror att jag köper dem när jag får stålar.

igår fixade jag, som tidigare berättat, frelsi till min mobil och det är i gång nu för fullt, så numret ni ser på inlägget nedan är det som fungerar nu.

snart ska gummi iväg och jobba medan jag är ledig... *suck* men, vill man ha pengar så är det bara att uppoffra sig... hehehe... jag jobbar säkert nästa helg när han är ledig ;-)

jaja, vi hörs!

bæjó!

fredag, juni 10, 2005

nytt mobilnummer!

jajamensan! var med anna, gummis mor, i stan idag efter att hon hämtat mig på jobbet. vi skulle in till íslands svar på telia, síminn, och hämta en telefon som de haft på lagning. jag passade på att fixa ett kontantkort (frelsi) och ladda det med 2000 isk. nu ska jag bara byta kort, så kan jag börja ringa och ha mig... hehehehe... mitt nya nummer är: (för er som ringer från sverige, använd följande landsnummer före: 00354) 856-5499. tror att numret är igång typ söndag... :)

jobbet: går framåt. har börjat sitta ensam i vakttornet och det var väldigt nervöst första gången jag satt där. för det första så måste jag lära mig att ropa efter hjälp via talstöð (walkie-talkie) på isländska så att alla förstår. det är ju ok om hrafnhildur är ute på marken för att då kan jag ta det på engelska. men, inte alla kan engelska. för er som undrar så pratar jag engelska med ett par stycken, svenska med björn och isländska med resten... det går framåt... :)

helgen: jag är ledig den här helgen, åh vad jag ska slappa och ha det skönt. en kropp som är van vid att ligga till tio-elva, ska inte gå upp tidigare... hehe... skojade bara. det är bra att komma upp kl 7 på morgonen (kl 9, svensk tid) och börja jobba kl 8 (kl 10, svensk tid), men jobbigt att göra det fem dagar i rad.
gummi jobbar kväll hela helgen... booooooooooooo... men, vi ska ändå försöka att hitta på saker. imorgon ska vi ner till stan och titta lite. kanske fika någonstans...

men... dags att börja slappa. vi hörs!

bæjó!

onsdag, juni 08, 2005

jobba, jobba, jobba, jo-obba!

hej allesammans! för säkerhets skull så tänker jag även copy-paste den här texten och massmaila ut så att alla får ta del av hur det är så här långt norrut.
vädret: är helt ok. halvklart till mulet, cirka 13-15 °C och det blåser 11 sekundmeter (detta hörde jag på radion, jag har inte instrument att mäta vind med... tyvärr...)

jobbet: är det enda jag "gör" nu för tiden. har jobbat tre dagar och trivs mycket bra med det. igår och idag har jag gått bredvid med en tjej som heter hrafnhildur och är två år yngre än mig. hon jobbade på sundlaug akureyrar förra sommaren också, så hon är bra att ha med sig. om vi säger så här; det är inte precis något enormt krävande och svettigt arbete jag har, jämfört med mcdonald´s... (blä, usch och tvi, inte tänka på något sånt hemskt ... hehehe) idag var det inte mycket folk på badet så vi hade stora stunder när vi inte alls gjorde något.

personnummerjakten: är avslutad. lilla jag har fått ett isländskt personnummer. nu ska jag och gummi fixa ett bankkonto till mig, ett porträttfoto till baksidan på bankkortet (fungerar även som id-kort) och en skattesedel till mig, så att jag kan betala skatt.

gsm-kort: har inte fixats än. men, det är så här: pengarna som ligger på mitt svenska konto (läs: mitt visa-kortskonto) ska ligga orörda tills jag vet att min skatteåterbäring kommer in, som lovat, vid midsommar. de avgav ju ett sådant löfte till alla som deklarerade snabbare än blixten via internätet... det gjorde jag... :)

nya bilder?: de kan ni ju bara drömma om... ;-) nej, skämt åsido... jag vet inte om man får fotografera på badet, så jag har länkat till badet ovan. där finns bra bilder över min arbetsplats.

annars?: ska in till stan på lördag och göra den lite smått osäker. nej, mamma och ann-margreth, jag ska INTE shoppa en massa. ska bara checka in ställen som jag blivit tipsad om och se om de har något snyggt som jag kan köpa när jag fått mina första stålar... ni vet... kachiiiiiiiiiiiing... ;-)

nu ska vi snart käka! ha det så bra allesammans!

bæjó!

måndag, juni 06, 2005

första dagen på jobbet

och det gick hur bra som helst! kom dit cirka fem i åtta och slog mig ned på en bänk tillsammans med fyra-fem ungdomar i typ 14-årsåldern som också skulle jobba där. björn kom tio minuter senare och kallade mig över till honom. de andra ungdomarna sattes på trädgårdsarbete och annat sånt. han förklarade för mig att det var absolut inte sånt jag skulle göra.
jag blev introducerad för ett par ungdomar i min ålder och jag skulle gå med dem den här veckan. tjejen som jag arbetade med idag heter ina, hon har precis tagit studenten och var jättesnäll.
vi började arbetsdagen med att torka av stolarna och borden i entrén. efteråt blev det kaffepaus. björn kom och hämtade mig efter pausen och vi körde ner i bæ (stan) för att fixa med mitt isländska personnummer. damen på stadskontoret var inte överlycklig eftersom han valt att anställa mig och inte någon arbetslös student från kommunen eller någon från nordjobb och de kärvar extra mycket pga det. bullshit! fick göra en massa onödigt som egentligen inte behöver göras eftersom jag är nordisk medborgare...
vid tolv-halv ett så kom vi tillbaka till badhuset och vi åt alla lunch tillsammans. efter lunch pustade jag och ina kaklet och skrubbade golvet kring inomhusbassängen och tvättade sen fönsterna utvändigt. de har en ankdamm utanför, så vi fick tampas med ankor och ankskit... hehehe... det var inte så dramatiskt som det låter, ankorna var för rädda för att våga visa sig nära oss... hehehe...
efteråt så blev det kafferast igen innan vi hjälpte två andra ungdomar att tvätta och torka solstolar. klockan slog fyra och alla begav sig hem. hilmar (gummis far) hämtade mig på vägen hem och nu är jag bara så trött att jag längtar efter att sova. gummi jobbar ikväll, men ska börja samtidigt som mig imorgon. vi får i alla fall sällskap upp ur sängen... ;-)
somnade inte förrän 2.30 i natt eftersom jag var nervös pga jobbet, men alla har varit hur snälla som helst mot mig och jag har lyckats göra mig förstådd, på isländska, engelska och danska... men men... nu ska jag snart sova! godnatt folket!

bæjó!

söndag, juni 05, 2005

ny bildsida!!!

hej allihop! jag gjorde, för enkelhetens skull, en ny bildsida där ni kan kolla mina bilder från ísland. här är länken dit! mycket nöje!
idag har vi varit vid mývatn, badat i en varm källa och sett dimmuborgir, som omnämns i margit sandemos böcker. det var jättefint och jag har tagit fina bilder! :)
sitter hemma i soffan med gummi och slappar. vi hörs!

bæjo!

lördag, juni 04, 2005

Ísland 2005

så är vi då här, hemma hos gummis föräldrar i akureyri. de är jättesnälla och jag har blivit mycket väl mottagen. igår flög vi från kastrup 13.15, då hade solen precis lyckats kämpa sig förbi de svarta molnen... typiskt! kunde vi fått det vackra vädret i förrgår när vi körde hem???
men men... vi landade säkert och fint i solsken på keflavík. gummis syster, linda, hämtade oss där och vi åkte hem till henne. de grillade hamburgare till middag... mmm... mycket gott!
20.45 flög vi från reykjavík till akureyri. gummis föräldrar, anna och hilmar, hämtade oss på flygplatsen och vi åkte hem till dem. fick en liten minitour i centrum senare på kvällen när jag och gummi körde till hans sommarjobb.
idag var vi och hälsade på där jag ska jobba i sommar, sundlaug akureyrar. björn, min chef, verkade jätteschysst och hela stället var modern och fint. jag kommer nog att trivas bra.
i eftermiddags körde jag och gummi en mini-sightseeing på båda sidor fjorden, jag tog några foton som ni hittar här.
nu sitter vi och kollar på något skumt amerikanskt humorprogram på kanal "2".
ha det så bra allesammans! updates kommer snart!

bæjó!